You are here

Ismered az otthonod legnagyobb energiafalóit?

A melegperemes távtartó előnyei egy hőszigetelő üvegszerkezetben.

 

A jó hőszigetelés létfontosságú minden otthon számára, különösen azért, mert napjainkban egyre nő a fenntarthatóság és az energiahatékonyság iránti igény. Ennek tudatában fontos megérteni, hogy az otthonunkban, különösen a nyílászárók, milyen hatást gyakorolnak a hőveszteségre és az energiafelhasználásra.

 

A megfelelő nyílászárók kulcsszerepet játszanak a hatékony hőszigetelésben. A melegperemes üvegezés technológiája egy olyan megoldást kínál, amely megnöveli az ablakok hőszigetelési képességét, és így csökkenti az energiafelhasználást. Ennek lényege, hogy az üvegek közé műanyagból és rozsdamentes acélból készült távtartók kerülnek, így minimalizálva a hővezetést és hőveszteséget.

Emellett a melegperemes távtartóval ellátott nyílászárók segítenek megelőzni a belső páralecsapódást, ami hozzájárul egy egészségesebb és komfortosabb lakókörnyezet kialakításához- hosszútávon pedig csökkenteni tudjuk fűtésszámlánkat is! Ezért érdemes komolyan fontolóra venni a melegperemes távtartóval ellátott üvegszerkezetek alkalmazását, ha olyan otthont szeretnénk kialakítani, amely energiatakarékos, környezettudatos és egészséges.

Vizsgáljuk meg egy gyakorlati példán keresztül a melegperemes távtartók előnyét. Az Uw (U-value of window vagyis az ablak U-értéke) a komplett nyílászáró hőátbocsátó értékét mutatja meg nekünk. Minél alacsonyabb ez az érték, annál jobb hőszigetelő képességgel bír a nyílászáród- újépítésű ingatlanok esetben 1,6 W/m2k érték felett nem lehet nyílászárót beépíteni!

 

 

 

Hogyan számoljuk ki az Uw értéket? Mutatjuk a képletet:

Vegyünk alapul egy szabványos ablakméretet, amely 1230 x 1480 mm. A tokszerkezet látszó szélességi mérete legyen: 64 mm.

Ag = 1,485 négyzetméter (az a felület, amit a tok látni enged – ha pl. 10 cm széles lenne a tok látszófelülete, és 100/100 cm a tok külmérete, akkor 0,8m x 0,8m = 0,64 m2)

Af = 0,335 négyzetméter (a tok felülete beépített állapotban, amit látunk, ha ránézünk a nyílászáró felületére – ha pl. 10 cm széles lenne  a tok látszófelülete, és 100/100 cm a tok külmérete, akkor 3,6 m x 0,10m = 0,36 m2)

Ug = 0,6 W/m2K (üvegezés hőátadácsi együtthatója 3 rétegű üvegezés esetén)

Uf = 1,1 W/m2K (tok hőátadási együtthatója egy műanyag nyílászáró esetén)

Psi = 0,075 W/mK (hőszigetelő üveg peremcsatlakozásának lineáris hőátadási együtthatója melegperemes távtartó esetén)

l = 4,9 méter (tok látszó felületének belső keretező körvonalainak hossza – ha pl. 10 cm széles lenne a tok látszófelülete, és 100/100 cm a tok külmérete, akkor 0,8m x 4 = 3,20m; vonalmenti hőhíd értéke)

A végeredmény pedig:

Uw = 0,89 W/m2k

 

Ugyanezt a számítást elvégeztük egy melegperemmes távtartóval ellátott üvegszerkezettel is:

Ag= 1,485 m2

Af= 0,335 m2

Ug= 0,6 W/m2K (3 rétegű üvegezés)

Uf= 1,1 W/m2K (alumínium profil)

Psi= 0,035 W/mK (CHR-U melegperemes távtartó léc)

l= 4,9 méter (vonalmenti hőhíd)

A végeredmény pedig:

Uw=0,79 W/m2K

 

A számítás megmutatja, ha egy minőségi műanyag nyílászáró esetén az alumínium távtartó helyett melegperemes távtartókat használunk, 0,1-érték Uw-érték javulást érhetünk el! Következő cikkünkben kiszámoljuk egy alumínium nyílászáró Uw értékét is!

KÉRJEN AJÁNLATOT ÉRTÉK ÉS MINŐSÉG NAGYDÍJAS SZILTHERM HŐSZIGETELŐ ÜVEGEINKRE!